foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Oldtimer Klub Classic "99

Nova GradiškaOldtimeri na FB

Muzej prometa i teh.

Pokrovitelji

 

Zamjenik gradonačelnika Milan Mateša otvorio je 10. svibnja u prostoru bivše NAME veoma zanimljivu i atraktivnu izložbu posvećenu stotoj obljetnici prvog automobila u Novoj Gradiški.

Obilje fotografija, mnoge su iz obiteljskih albuma, prikupili su članovi OTK „Classic 99“. Zajedno s motociklima i starim biciklima više su nego zanimljiv postav koji svakako treba doći i razgledati. Mlađe generacije, da vide na čemu su se sve vozili Novogradiščani u proteklih sto godina, a oni starije dobi da možda na fotografijama prepoznaju svoje očeve i djedove ili njihove vršnjake koji su, sigurno je to, u prošlom stoljeću ulicama Nove Gradiške vozili u svijetu najomiljenije i najrasprostranjenije vozilo na četiri kotača popularno zvano auto.

Predsjednik OTK „Classic 99“ Krešimir Knežević, pozdravljajući okupljene na otvaranju izložbe, podsjetio je na vrijeme od prije sto godina kada je Nova Gradiška imala razvijeno obrtništvo i prve automobile. Vozili su ih geometar Josip Žagar i doktor u novogradiškoj bolnici Kosta Mladenović.

-Trudili smo se posljednjih nekoliko godina prikupiti fotografije koje govore o povijesti automobilizma u našem gradu, da pripremimo ovu izložbu i obilježimo stotu obljetnicu – kazao je Krešimir Knežević.

Zamjenik gradonačelnika Milan Mateša pohvalio je članove OTK „Classic 99“ što su uložili velik trud u organizaciju ove izložbe i obilježavanje stote obljetnice automobilizma u Novoj Gradiški. Očekuje da će i ubuduće imati volje i elana da nastave s brojnim aktivnostima, a Grad Nova Gradiška će, obećao je, u tome pomoći.

Aktivnostima koje provodi OTK „Classic 99“ zadovoljna je i Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice Nova Gradiška. Kako je istaknula, osim što puno rade, njegovi su članovi na čelu s predsjednikom, nositelji onog dijela turističke ponude, koji dovodi goste u naš kraj, a koji uporno i trajno stalno upotpunjuju.

OTK „Classic 99“ izložbu je postavio uz pomoć Grada Nova Gradiška i Turističke zajednice Nova Gradiška. Izložba se može razgledati 10.,11. i 12. svibnja.

Ova će godina, uz redovne manifestacije i oldtimer susrete za OTK „Classic 99“ biti u znaku obilježavanja stote obljetnice prvog automobila u Novoj Gradiški.

Prvi automobil u Novoj Gradiški pojavio se prije 100 godina. Josip Žagar, civilni geometar, kupio je Ford - model T sa 4 cilindra i 29 konjskih snaga. Maksimalna brzina bila mu je 65 kilometara na sat. Ugledni Novogradiščanin za svog je ljubimca morao izdvojiti tadašnjih 5000 austrougarskih kruna.