foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Oldtimer Klub Classic "99

Nova GradiškaOldtimeri na FB

Muzej prometa i teh.

Pokrovitelji

 

Pontiacu u vlaništvu Tonija Akmačića - Ćebera trebale su 53 godine da iz Kanade, preko Amerike i Australije stigne do Slavonije i Drežnika. Nekoliko godina možemo ga viđati i diviti mu se, ne samo na izložbama starih oltimera već i, za njega neobičnom ambijentu, slavonskim svatovima u društvu sa konjima i svečanim slavonskim zapregama.

Kada je prije četiri godine Toni Akmačić-Ćeber, povratnik iz Australije, u dvorištu svoje kuće u Drežniku skinuo ceradu s automobila bljesnuo je Pontiac iz 1953. godine, metalni ljepotan koji je tek stigao iz Australije. Na prvi pogled se vidjelio da će Ćeberu na njegovom ljubimcu pozavidjelti brojni ljubitelji starih automobila. - Proizveden je u Kanadi, vožen u Americi, a potom i u Australiji.

Kupio sam ga preko oglasa, a da ga nisam ni vidio sve dok nije dovežen u Australiju. Sve su na njemu orginalni dijelovi, osim maglenki. Do sada me stoji oko 50 tisuća eura, a cijena mu je na tržištu sigurno i veća.

Srce me vuklo da se vratim iz Australije u koju sam otišao kao mlad čovjek. U početku je bilo teško. Oženio sam se i zahvaljujući ženi učiteljici savladao sam engleski jezik. Radio sam kao soboslikar i imao 20 zaposlenika. Obnavljao sam stare kuće za Židove i Engleze. Odlučio sam se vratiti i u Hrvatsku i u Drežniku imati ambijent sličan australskom, kakvog nema u okolici.

Njegov je sastvani dio i Pontiac - ispričao je nakon povratka iz Australije Toni Akmačić-Ćeber, na imanju u Drežniku koje je pretvorio u idiličan slavonsko-australski ambijent.

Starom ljepotanu mogli su se na središnjem novogradiškom trgu diviti posjetioci prve ovogodišnje izložbe starih automobila i motocikla koju je organizirao naš Oldtimer klub